Türkiye’de Savunma Sanayiinde 2023 Yılı: Yenilikler, Başarılar ve Hedefler

Türkiye, savunma sanayiinde her geçen yıl daha da önemli bir oyuncu haline gelmeye devam ediyor. 2023 yılı, bu alandaki gelişim ve yeniliklerin hızlandığı bir yıl oldu.

Yeni Ürün ve Sistemler

2023 yılında, Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen ve seri üretime hazır hale getirilen birçok yeni ürün ve sistem dikkat çekti. Bu ürünler arasında ilk sıralarda ATAK-2 ağır sınıf taarruz helikopteri, ANKA-3 insansız savaş uçağı, Bayraktar TB3 insansız hava aracı ve HÜRJET jet motorlu eğitim uçağı yer alıyor.

ATAK-2 helikopteri, daha yüksek yük taşıma kapasitesi ve gelişmiş elektronik sistemleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine önemli bir güç katması bekleniyor. ANKA-3 insansız savaş uçağı, yüksek manevra kabiliyeti ve uzun menzili ile düşman hedeflerini uzak mesafelerden vurabilecek. Bayraktar TB3 insansız hava aracı ise, daha fazla mühimmat taşıma kapasitesi ile daha geniş bir görev yelpazesi sunacak. HÜRJET jet motorlu eğitim uçağı ise, Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan jet pilotlarını yetiştirmek için kullanılacak.

İşte 2023’te Savunma Sanayii alanında Adından Söz Ettiren Ürünler

2023 yılında Türk savunma sanayiinde geliştirilen veya seri üretime hazır hale getirilen 10 yeni ürün ve sistem:

  1. ATAK-2 ağır sınıf taarruz helikopteri: Daha yüksek yük taşıma kapasitesi ve gelişmiş elektronik sistemleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine önemli bir güç katması bekleniyor.

    ATAK2 ağır sınıf taarruz helikopteri resmi
  2. ANKA-3 insansız savaş uçağı: Yüksek manevra kabiliyeti ve uzun menzili ile düşman hedeflerini uzak mesafelerden vurabilecek.

    ANKA3 insansız savaş uçağı resmi
  3. Bayraktar TB3 insansız hava aracı: Daha fazla mühimmat taşıma kapasitesi ile daha geniş bir görev yelpazesi sunacak.

    Bayraktar TB3 insansız hava aracı resmi
  4. HÜRJET jet motorlu eğitim uçağı: Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan jet pilotlarını yetiştirmek için kullanılacak.

    HÜRJET jet motorlu eğitim uçağı resmi
  5. TF-X muharip uçağı: Türkiye’nin ilk yerli ve milli savaş uçağı.

    TFX muharip uçağı resmi
  6. TCG Anadolu amfibi hücum gemisi: Türkiye’nin ilk amfibi hücum gemisi.

    TCG Anadolu amfibi hücum gemisi resmi
  7. TCG I-Sınıfı korvet: Türkiye’nin ilk milli korveti.

  8. TCG Kılıç Fırkateyni: Türkiye’nin ilk milli fırkateyni.

    TCG Kılıç Fırkateyni resmi
  9. SOM-J seyir füzesi: 1500 kilometre menzilli uzun menzilli seyir füzesi.

    SOMJ seyir füzesi resmi
  10. AKKOR SİHA: Türkiye’nin ilk yerli ve milli insansız hava aracı sistemi.

İhracat Rekoru

Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki ihracatı da her geçen yıl artıyor. 2023 yılında, Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayiinin ihracatı, 5,5 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 25’lik bir artışa işaret ediyor.

Hedefler

Türkiye, savunma sanayiinde tam bağımsızlığı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda, yerli ve milli üretime ağırlık veriliyor. 2023 yılında, bu alandaki çalışmalar hız kesmeden devam etti.

Savunma Sanayii Başkanlığı, 2023 yılı sonu itibarıyla savunma sanayiinde yerlilik oranının yüzde 70’e ulaşmasını hedeflemişti. Bu hedefe ulaşılmasında önemli bir mesafe kaydedildi.

2024 yılında da savunma sanayiinde yeni ürün ve sistemlerin geliştirilmesine ve ihracatın artırılmasına yönelik çalışmalar devam edecek.