HÜRJET’in 2. Prototipi İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET jet eğitim ve hafif taarruz uçağının ikinci prototipi, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. TUSAŞ’ın resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, prototip 10.000 fit irtifaya kadar çıktı ve 200 knots süratle 26 dakika boyunca havada kaldı.

Bu anlamlı uçuşta, prototipin kuyruk kısmına 23 Ekim 2024’te TUSAŞ tesislerine yapılan hain terör saldırısında şehit olan beş kahramanın isimleri yazıldı. HÜRJET Türk havacılık sanayisinin gelişiminde önemli bir kilometre taşını da temsil ediyor.

İkinci prototipin önceki modele göre önemli tasarım değişiklikleri ve eklemelerle geldiği belirtiliyor. Yeni prototipte daha büyük bir alana sahip burun radomu, hava-hava füzeleri için kanat uçlarında silah istasyonları ve hava girişlerinde splitter plakalar bulunuyor. Genişletilen burun radomu, bu prototipin muhtemelen MURAD AESA radarının HÜRJET varyantı için bir test platformu olabileceğine işaret ediyor.

Kanat uçlarına yerleştirilen silah istasyonları ise, HÜRJET’in Hafif Taarruz Uçağı (LCA) konfigürasyonunda Bozdoğan kısa menzilli hava-hava füzeleri taşıyacağını gösteriyor. HÜRJET, Türk Hava Kuvvetleri’nin T-38 eğitim uçakları ve Türk Yıldızları akrobasi takımının NF-5 jetlerinin yerini alarak eğitim ve gösteri alanında yeni bir dönemi başlatacak. Aynı zamanda, düşük maliyetli bir taarruz uçağı olarak çeşitli hava-hava ve hava-yer mühimmatları taşıma kapasitesiyle muharebe görevlerinde de etkin bir seçenek olacak.

Hafif Taarruz Uçağı (LCA) konfigürasyonu, özellikle tam boyutlu savaş uçaklarının pahalı bulunduğu ikinci ve üçüncü dünya ülkeleri için cazip bir ihracat potansiyeli taşıyor.

HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanmıştır. HÜRJET’in silahlı varyantı, geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında önemli bir güç unsurudur.

HÜRJET Projesi:

Hürjet Projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başlatılmıştır.

HÜRJET’in bu özelliklerinin yanısıra;

  • Hizmet süresi 20 yılı aşkın Jet Eğitim Uçaklarının yerine kullanılması
  • Sayısı hızla artan 5. nesil uçaklar (TFX, F-35, vb.) ve güncellenen konfigürasyonlarına hitap edecek jet eğitim uçağı olarak kullanılması da hedeflenmiştir.

 

TUSAŞ, eğitim uçağı/sistem üretimi ve tasarımında sahip olduğu maliyet etkin bilgi ve tecrübeyi kullanarak  pazarda ortaya çıkan potansiyele yönelik HÜRJET Programını başlatmıştır.

Ayrıca uçağın Türk Yıldızları tarafından kullanılan Northrop F-5 uçaklarının yerini alması planlanmakta. İlerleyen yıllar için Hürjet’in TCG Anadolu ve uçak gemilerine inip-kalkabilen bir deniz varyantının yapılması da değerlendiriliyor.

Teknik Özellikler:

–       Mürettebat: 2 –       Servis tavanı: 45.000 fit (13.716 m)
–       Uzunluk: 13,6 m (44,6 ft) –       Kesintisiz dönüş: 5,5g @ 15,000 ft <0.9 Mach
–       Kanat açıklığı: 9,5 m (31,2 ft) –       Tırmanma oranı: 39.000 fit/dk (198 m/sn)
–       Yükseklik: 5,1 m (16,7 ft) –       Menzil: 1.200 deniz mili (2.222 km)
–       Kanat alanı: 35 m2 (377 ft2) –       Yük kapasitesi: 6.000 pound (2.722 kg)
–       Motor: 1 adet General Electric F404-GE-102 turbofan motor[9] –       Azami hız: 1.4 Mach
–       İtki: 17.600 lbf (78,3 kN)